DDW24 Biophilic and Biobased Design

Biophilic en biobased – in mijn 'bubbel' zijn dit termen die momenteel veel voorbij komen; op social media en mijn mailbox stroomt vol met persberichten hierover. Maar wat betekenen ze nu precies?

 

Biophilic design draait om het herstellen van onze band met de natuur door natuurlijke elementen, zoals planten, natuurlijk licht en organische vormen, in onze leef- en werkomgeving te integreren. Het idee is dat we beter functioneren in ruimtes die ons herinneren aan de natuur, wat ons welzijn en creativiteit stimuleert. Biobased design, daarentegen, richt zich op het gebruik van hernieuwbare, natuurlijke materialen zoals hout, bamboe of mycelium. Deze materialen zijn duurzaam, afbreekbaar en vaak circulair, wat bijdraagt aan milieuvriendelijke ontwerppraktijken.

 

Ik ben nu onderweg  naar Eindhoven Dutch Design Week 2024. Mijn interesse in design is breed, maar ik heb ook een aantal exposities geselecteerd die specifiek gericht zijn op biophilic en biobased projecten. Deze wil ik de komende dagen zeker niet missen, en misschien zijn ze ook voor jou interessant!

Strijp-S

 

Embassy of Circular & Biobased Building (Ketelhuisplein) | Biobased Creations en Company New Heroes

Deze expositie richt zich op duurzame architectuur en het gebruik van circulaire en biobased materialen in de bouw. Deze tentoonstelling toont hoe natuurlijke materialen zoals stro, hout en bamboe kunnen worden ingezet om milieuvriendelijke gebouwen te ontwerpen. De nadruk ligt op het opschalen van biobased bouwmethodes voor grootschalige toepassingen. Dit initiatief heeft als doel om de bouwsector duurzamer te maken door gebruik te maken van hernieuwbare grondstoffen en circulaire technieken.

De tentoonstelling wordt georganiseerd door Biobased Creations en Company New Heroes, en toont een breed scala aan innovatieve projecten die inspelen op de noodzaak om de impact van de bouw op het milieu te verminderen. Een belangrijk aspect is de samenwerking tussen ontwerpers, architecten en andere betrokkenen om grootschalige implementatie van biobased oplossingen mogelijk te maken

 

Trilix Bamboo Pavilion (Ketelhuisplein) | Dutch Bamboo Foundation, studio akēka (Sanne Eekel en Robert van Kats), en Vinc Math Bamboo Consulting

Dit paviljoen  is gemaakt van bamboe, een snelgroeiend hernieuwbaar materiaal, om de mogelijkheden ervan in duurzame architectuur te demonstreren. Het paviljoen, dat al eerder te zien was op het New European Bauhaus Festival, benadrukt de kracht van bamboe als bouwmateriaal. Het laat zien hoe traditionele bouwtechnieken gecombineerd kunnen worden met moderne duurzaamheid en circulariteit. Het project is bedoeld als een platform voor dialoog over het gebruik van biobased materialen in stedelijke omgevingen​

 

From Plants to Plastics (Microlab Hall) | Releaf en designstudio Hoogvliet Jongerius

Dit project  onderzoekt hoe plantaardige materialen kunnen worden omgezet in bioplastics, die vervolgens worden gebruikt voor het maken van duurzame producten, zoals meubels. Het doel is om te laten zien hoe hernieuwbare, natuurlijke bronnen kunnen bijdragen aan de transitie naar een circulaire economie en alternatieven bieden voor traditionele kunststoffen. Dit project benadrukt de potentie van biobased materialen in het verminderen van plastic afval en de impact op het milieu.

 

Foto: David van Dartel

 

Wad van Waarde (Microlab Hall) | House of Design

Dit project richt zich op het ontwikkelen van een duurzame, plasticvrije waardeketen in het Waddengebied door gebruik te maken van lokaal geteelde gewassen zoals vlas. Wad van Waarde laat zien hoe samenwerking tussen ontwerpers, boeren en producenten kan leiden tot biobased alternatieven voor plastic. Het doel is om het Waddengebied vrij van microplastics te maken door biobased producten zoals textiel en composietmaterialen te creëren. Hiermee dient het project als voorbeeld voor andere UNESCO-gebieden om circulaire economieën te ontwikkelen die het milieu ontzien

 

Wad van Waarde (Microlab Hall) | House of Design

Flora Aeterna (Foundation We Are) | Studio Lotte Douwes

Dit project  verkent de symbolische en functionele waarde van bloemen door ze te integreren in duurzame designobjecten. Flora Aeterna draait om de combinatie van natuurlijke elementen en tijdloze ontwerpen, waarbij bloemen niet alleen esthetisch zijn, maar ook bijdragen aan de verbinding tussen mens en natuur. Door bloemen in het ontwerp te verwerken, benadrukt het project de kwetsbaarheid van de natuur en de noodzaak om zorgvuldig om te gaan met natuurlijke bronnen

 

Foto: Diewke van den Heuvel

 

Koelhuis District

 

How to Build in 2030? | KeileCollectief

Deze  tentoonstelling richt zich op de toekomst van bouwen met een sterke nadruk op duurzaamheid en circulaire praktijken. Het onderzoekt hoe we in 2030 biobased en circulaire bouwmaterialen kunnen inzetten om de milieubelasting van de bouwindustrie drastisch te verlagen. De expositie presenteert innovatieve ontwerpen en oplossingen die inspelen op de uitdagingen van de toekomst, met concrete voorbeelden van architectuur en stadsontwikkeling die hernieuwbare materialen en duurzame technieken gebruiken

 

Strijp T+R – BioArt Laboratories

 

The Symbiocene Forest | Coexistence

Deze speculatieve installatie onderzoekt de symbiose tussen mens en natuur. Het project richt zich op de toekomstige samenwerking tussen technologie, biologie en de natuurlijke omgeving. Door een combinatie van artistieke installaties en innovatieve bio-technologie toont het project hoe toekomstige stedelijke omgevingen zouden kunnen worden geïntegreerd met natuurlijke ecosystemen om een harmonieuze relatie tussen mens en natuur te bevorderen. Het doel is om na te denken over nieuwe manieren van samenleven die de natuurlijke wereld respecteren​.

 

Tactile Whiteness. Equilibrium with Mycelium | Andrea Brittnek

Dit project onderzoekt de mogelijkheden van mycelium, het netwerk van schimmeldraden, als bouwmateriaal. Het laat zien hoe mycelium kan worden gebruikt voor duurzame architectuur en design, en richt zich op de symbiose tussen natuurlijke processen en menselijke creativiteit. Mycelium wordt steeds vaker gezien als een biobased materiaal met groot potentieel voor milieuvriendelijke bouwpraktijken.

 

foto: Zsóka Jámbor

 

How to hope be | Catinca Tilea

Dit project onderzoekt hoe we met organisch afval kunnen bouwen en wat dat betekent voor onze relatie met de natuur. Door samen met het publiek bio-bricks van huishoudelijk afval te maken, creëert Catinca Tilea een duurzame constructie, zoals een overkapping, op het terrein van BioArt Laboratories. Het doel is om gemeenschappen meer te betrekken bij circulaire bouwpraktijken en hen te laten nadenken over hun huidige levensstijl en de ecologische impact ervan. Dit project zet aan tot een heroverweging van onze antropocentrische cultuur en wil een culturele verschuiving bewerkstelligen die ons opnieuw verbindt met de natuur

 

Foto: Catinca Tilea

 

BioHybrid Device – Grown Technology | Vivien Roussel

Dit project combineert biologie en technologie om nieuwe biobased materialen te laten groeien. Het onderzoekt hoe natuurlijke processen kunnen worden ingezet voor technologische toepassingen, waarbij kunstmatige en biologische systemen worden verweven. De focus ligt op het ontwikkelen van innovatieve biohybride ontwerpen die duurzaam en circulair zijn, en die de grenzen van wat mogelijk is met biobased technologie verder oprekken.

 

Foto: Madalina Nicolae and Vivien Roussel

 

Natural Splendour |  IloLie

In dit project wordt gebruik gemaakt van natuurlijke materialen om esthetische en duurzame objecten te creëren. De focus ligt op het vinden van een balans tussen de schoonheid van de natuur en innovatieve ontwerpoplossingen die milieuvriendelijk zijn. Natural Splendour verkent hoe natuurlijke bronnen ingezet kunnen worden om ecologisch verantwoorde producten te maken, waarbij duurzaamheid centraal staat in zowel het materiaalgebruik als het ontwerp​.

 

Van Abbemuseum

 

Soils: De grond van ons bestaan

Deze tentoonstelling onderzoekt de relatie tussen mens en aarde, met bijzondere aandacht voor de rol van landbouw, ecologie en bodemgezondheid. Door middel van installaties, verhalen en kunstwerken wordt de bezoeker uitgenodigd na te denken over hoe de aarde ons bestaan ondersteunt en hoe we door zorgvuldige omgang met de bodem kunnen bijdragen aan een duurzame toekomst. De expositie behandelt thema's zoals voedselproductie, bodemuitputting en de impact van menselijke activiteit op het ecosysteem. Dit project benadrukt het belang van de bodem als bron van leven en hoe we bewuster kunnen omgaan met natuurlijke hulpbronnen om de biodiversiteit te behouden.

 

Foto: Nick Bookelaar

Bezoek jij ook  DDW24? Heb je nog tips voor interessante exposities? Laat het me weten, ik hoor ook graag jouw aanbevelingen!

Add comment

Comments

There are no comments yet.